Share
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Fundația Umanitară ASSIST a pictat pereții interiori ai Școlii Gimnaziale Baineț

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Educația reprezintă un aspect fundamental în procesul de dezvoltare al comunităților și tuturor membrilor acestora. Pentru a-și putea dezvolta abilitățile cognitive, copiii au nevoie de un mediu plăcut și sigur în care să viseze, să exploreze și să experimenteze lucruri noi. Astfel, școala se dovedește a fi un criteriu decisiv în procesul educațional al acestora.  

Cu toate acestea, în unele comunități rurale din județul Suceava copiii nu dispun de facilitățile necesare pentru a fi motivați să participe la ore. La Școala Gimnazială Baineț, singura din comuna Mușenița, abandonul școlar s-a dovedit a fi o problemă gravă de-a lungul timpului. În ciuda eforturilor profesorilor, copiii aleg să renunțe ușor la studii în favoarea muncii.  

Deoarece ne dorim să susținem dezvoltarea comunității locale prin educație, Fundația Umanitară ASSIST împreună cu alte organizații și membrii comunității din Suceava, au organizat campania “Stare de bine în școală”. Proiectul a fost derulat în perioada ianuarie – martie 2023 și a constat în înfrumusețarea pereților interiori ai Școlii Gimnaziale din Baineț, unde învață aproximativ 80 de copii, în momentul actual. 

Educația văzută prin culori 

Proiectul a început pe 17 ianuarie, când voluntarii noștri au vizitat pentru prima dată școală și au identificat nevoile. Nu am avut nevoie de mult timp pentru a înțelege că aspectul clădirii era neprimitor și rece. Astfel, alături de administrația școlii, am demarat inițiativa de a înfrumuseța pereții interiori ai clădirii într-un mod plin de culoare și creativitate. 

Primele culori au început să apară deja pe pereții Școlii Gimnaziale Baineț la data de 25 februarie. Cu multă emoție și entuziasm, am început să readucem la viață personalitatea instituției de învățământ, oferind libertate de creație voluntarilor prezenți la activitate. Ulterior, Fundația Umanitară ASSIST împreună cu Asociația Hope 4 Humanity, Caritate prin Arte și Asociația Culturală Sf. Mitropolit Dosoftei Suceava, au pictat cot la cot împreună cu elevii și au dus la bun sfârșit lucrările propuse. 

La eforturile de redecorare s-au alăturat și alți membrii ai comunității, printre care învățători de la alte școli, absolvenți ai Școlii Gimnaziale Baineț și companii locale: Varosi Impex a pregătit mobilierul, Ferochim a donat materiale de lucru (var, pigmenți, pensule, etc.), iar La Cost a adus mâncare la evenimentul de încheiere. 

O comunitate unită prin educație 

Evenimentul de încheiere al proiectului “Stare de bine în școală” a avut loc pe data de 11 martie, unde ne-am bucurat de prezența unui număr mare de elevi, alături de membri ai comunității precum domnul director Ioan-Arec Chisiliciuc, doamna Elena Panfilov, domnul primar  Radu Florin Tudoran și preotul Filimon Gheorghe, paroh al Bisericii Ortodoxe din Baineț. 

Cei aproximativ 80 de copii din comuna Mușenița  au fost plăcut surprinși să-și vadă școală pictată în culori vii, cu ilustrații motivante și dotată cu rafturi pline de cărți. Scopul campaniei “Stare de bine în școală” a fost reducerea abandonului școlar și dezvoltarea pe termen lung a comunității rurale Mușenița. Eforturile voluntarilor și membrilor comunității au reușit să ofere o sursă de optimism și de bucurie, încurajând elevii să vină cu plăcere la școală. 

Quote

Astăzi chiar m-am trezit înainte ca să sune telefonul să vin la școală, de acum venim cu drag!

Fundația Umanitară ASSIST susține educația și aduce bucurie în școlile din județul Suceava. Ajută-ne să contribuim la dezvoltarea comunității locale printr-o donație!

Donează

ASSIST logo
Newsletter