Share
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Premieră în Suceava: Spectacol de teatru pentru refugiații din Ucraina

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Vineri, 27 mai 2022, am avut bucuria de a lua parte la un eveniment deosebit. Fundația Umanitară ASSIST și Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava au adus un zâmbet pe chipul copiilor și părinților fugiți din calea războiului din Ucraina. Special pentru ei, am organizat un spectacol de teatru, pus în scenă de Teatrul Muzical Dramatic „Olga Kobileanska” din Cernăuți.

La finalul săptămânii trecute, familiile refugiate în zona Sucevei au avut prilejul de a lăsa la o parte, timp de o oră, grijile și necazurile. Spectacolul intitulat ”Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele” a fost adresat atât celor mici, cât și celor mari. Deși perspectiva poate fi diferită, emoția s-a dovedit a fi la fel de puternică. Zeci de copii ne-au luminat ziua cu zâmbetele lor molipsitoare.

În calitate de sponsori, am asigurat reprezentația și transportul actorilor de la Cernăuți la Suceava și înapoi. În plus, toți ucrainenii au beneficiat de acces gratuit în sala de spectacol. Pentru a le restitui măcar o fărâmă din arta și din viața pe care o duceau înainte de război, piesa a fost jucată în limba ucraineană. Pentru a se simți cu toții bineveniți, publicul român a beneficiat de subtitrări în limba română.

 

 

În căutarea soarelui

Pentru a fi mai aproape de comunitatea pe care o susținem, o parte dintre voluntarii de la Fundația Umanitară ASSIST au trăit emoțiile chiar din miezul evenimentului. Timp de o oră, am lăsat la o parte alte griji și am pornit în căutarea soarelui, alături de curajosul nostru om de zăpadă. Am învățat o lecție emoționantă și dură despre bunătate, empatie și altruism. Puterea de a împărtăși din avuțiile proprii și dorința de a face bine celor din jur au fost motivele pentru care omul de zăpadă a primit ceea ce și-a dorit de la soare - să rămână mereu prezent în mijlocul prietenilor lui, pentru a-i bucura atât iarna, cât și vara. Și nu a rămas oricum, ci sub forma unui ”vis frumos”!

Un vis frumos, o bucurie spre care aspiră toată comunitatea ucraineană, împreună cu Fundația Umanitară ASSIST. Prin ochii copiilor și părinților, am văzut ce înseamnă atât tristețea, cât și bucuria. Suntem încântați că am avut oportunitatea de a le pune un zâmbet pe chip. Sperăm că, măcar pentru un moment, i-am făcut să se simtă ca în momentele nu de mult trecute... când erau acasă, împreună cu familiile lor și viața era normală.

Autorul acestui spectacol este Matei Vișniec, iar regia îi aparține lui Radu Ghilaș. Aprecierea noastră se îndreaptă spre actorii Teatrului Muzical Dramatic „Olga Kobileanska” Cernăuți, pentru prestația deosebită și pentru modul în care i-au făcut pe cei mici să se bucure de spectacol. De asemenea, le mulțumim partenerilor noștri de la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” pentru colaborarea extraordinară și pentru prilejul de a face acest eveniment posibil!

 

ASSIST logo
Newsletter