Fundația Umanitară ASSIST se alătură luptei împotriva cancerului la sân

Campanie de conștientizare a cancerului la sân prin artă

Privește dincolo de indiferență” este o inițiativă demarată de artista Sabrina Seserman, împreună cu Clinica Hereditas și Fundația Victoria, de conștientizare a riscului de cancer la sân, o problemă gravă pentru femei. Această campanie a avut debutul pe 28 octombrie, printr-un vernisaj la care Sabrina a scos la vânzare o colecție de tablouri tematice, iar banii colectați au fost direcționați în scopul campaniei.
Obiectul principal care stă în spatele acestor demersuri este asigurarea de consultații senografice și ecografii mamare gratuite pentru femeile lipsite de posibilități financiare. Fundația Umanitară ASSIST a sprijinit această campanie cu o donație în valoare de 5800 de lei, contravaloarea a 20 de consultații și 20 de ecografii.

Cancerul mamar, o problemă gravă

Conform medicului ginecolog Alina Melinte Popescu, la fiecare 3 minute o femeie este diagnosticata cu cancer la sân. Statisticile se dovedesc a fi foarte îngrijorătoare pe plan local. În anul 2021, 10% din cele 1038 de ecografii mamare realizate la spitalul Județean Suceava au descoperit cazuri de cancer la sân. Din fericire totuși, numărul de femei care își fac consultații în mod regulat tinde să fie în creștere în acest an.

Comunitatea noastră se confruntă cu un indice redus în ceea ce privește prevenția problemelor grave de sănătate, precum cancerul mamar. Accesul la investigații de rutină este dificil pentru femeile lipsite de posibilități financiare sau din zone mai izolate, de exemplu din mediul rural. Doamna doctor ginecolog Alina Melinte Popescu a afirmat că 60% dintre cazurile de cancer la sân din România sunt diagnosticate în fazele severe de boală, astfel că ne aflăm pe primul loc din Europa la gradul de mortalitate. Ne dorim să tragem un semnal de alarmă și să creștem gradul de conștientizare asupra riscurilor aduse acestei probleme de sănătate. Educația medicală și accesul la investigații regulate este un criteriu esențial în reducerea numărului de femei afectate.

Mesaje emoționante, transmise prin artă

Inițiatoarea campaniei, Sabrina Seserman a transmis un mesaj profund la evenimentul de lansare al campaniei. Tablourile realizate de ea și scoase la vânzare au stârnit empatia publicului, fapt care i-a motivat să se implice activ și să susțină acest demers. Voluntarii Fundației Umanitare ASSIST prezenți la eveniment au fost emoționați de impactul mesajelor transmise prin artă, dar și prin mesajele celor care au luat cuvântul.

Moderatorul evenimentului a fost Horia Călin Bârleanu, de la Universitatea “Ștefan cel Mare” Suceava, care a vorbit despre “tabuurile și interdicțiile paradoxale” în ceea ce privește discuțiile legate de cancerul la sâni, subliniind faptul că acestea pot fi depășite și învinse. De asemenea, conf. Univ. Dr. Alexandru Nemțoi de la Facultatea de Medicină a vorbit despre importanța prevenției și educației în rândul populației.

Actrița Diana Lazăr, de la Teatrul Municipal “Matei Vișniec” a recitat o poezie realizată de Răzvan Bănuț, cu privire la dușmanul nevăzut, dar care poate fi învins. În urma acestui moment, a luat cuvântul Mihaela, o pacientă care se confruntă cu complicațiile aduse de cancerul mamar cu care a fost diagnosticată în anul 2020. De la diagnostic, până la chimioterapie și radioterapie, ea a emoționat profund publicul cu povestea sa tumultoasă.

Prevenția, factorul cheie în reducerea cazurilor de cancer la sân

Toți cei prezenți la eveniment au fost copleșiți de momentele emoționante și s-au dovedit a fi solidari cu obiectivul principal al campaniei. Astfel, cu ajutorul donațiilor adunate, Clinica Hereditas a început deja consultațiile senologice și ecografiile mamare gratuite pentru femeile care s-au programat pe lista roz. Campania este în desfășurare, numărul programărilor fiind limitat de sumele adunate de la donatori. Sperăm că acest demers să fie un sprijin major pentru femeile care nu au posibilitatea de a beneficia de astfel de consultații din lipsă de resurse financiare.

Fundația Umanitară ASSIST accentuează importanța prevenției cancerului la sân și a creșterii nivelului de conștientizare pe plan local și național. Ne dorim ca această inițiativă să reprezinte un motor de informare și alarmare în rândul tuturor oamenilor din comunitatea noastră. Împreună, putem reduce gradul de îmbolnăvire și riscurile asociate cu apariția cancerului la sân.