Share
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

A patra ediție a campaniei “Donează sânge. Fii #MândruDonator!”, de Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Care este cel mai bun lucru pe care îl poți face într-o singură oră? 

Să donezi sânge!

 

Doar de o oră ai nevoie pentru a dona sânge care poate salva trei vieți. Ceea ce pentru tine poate reprezenta un gest obișnuit de altruism, pentru alții poate fi o adevărată salvare și speranță la viață. Mii de pacienți internați în spitalele din întreaga lume au nevoie de eroi ca tine. Pe cât de simplu pare, pe atât este de esențial - așadar, putem afirma cu încredere faptul că donarea de sânge te transformă în erou

În fiecare an, pe data de 14 iunie, se sărbătorește Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Această zi reprezintă un prilej perfect pentru a ne arăta recunoștința față de cei care, prin bunăvoința lor, oferă celorlalți darul de a trăi. Voluntarii din cadrul Fundației Umanitare ASSIST ne-au arătat că au o inimă mare și o dorință necondiționată de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie. Așadar, Ziua Donatorului din acest an a fost marcată de Fundația Umanitară ASSIST printr-o campanie de donare de sânge în Suceava.  

 

Campania “Donează sânge. Fii #MândruDonator!” 

Demersurile realizate din 2019 și până în prezent în comunitatea ASSIST au făcut ca donarea de sânge să devină o tradiție. Campania ”Donează sânge. Fii #MândruDonator!” reprezintă un îndemn atât pentru colegi, cât și pentru toți membrii comunității din Suceava și nu numai, spre a face o faptă bună.  

În acest an, 27 de voluntari din Fundația Umanitară ASSIST s-au alăturat inițiativei de a dona sânge. Astfel, în cele 3 zile de campanie – 10, 14 și 15 iunie, am fost prezenți la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Suceava. Ni s-au alăturat rude și prieteni, cărora le mulțumim, în mod deosebit pentru timpul și ajutorul acordat celor aflați în nevoie.  

 

Cine poate dona?  

Pentru a putea dona sânge, există câteva condiții obligatorii, din punct de vedere medical. Cu toate acestea, o mare parte din populație este eligibilă. Persoanele care doresc să doneze sânge trebuie să îndeplinească următoarele condiții: 

  • Vârstă cuprinsă între 18 și 60 de ani

  • Greutatea corpului de peste 60 de kilograme

  • Puls regulat (60-100 bătăi/minut); 

  • Să nu fi avut tratamente dentare în ultimele 3 luni; 

  • Să nu fi avut intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni; 

  • Femeile să nu fie însărcinate, lăuze sau în perioada menstruală; 

  • Să nu fi consumat băuturi alcoolice sau grăsimi cu 48 de ore înainte de recoltare; 

  • Să nu aibă sau să fi avut o afecțiune cronică sau acută.  

 

Deși aceste criterii sunt ușor de îndeplinit, de-a lungul timpului au apărut diverse afirmații, mai mult sau mai puțin reale, legate de procesul de donare. Fără o sursă de adecvată de informații, aceste mituri pot conduce ușor la dezinformare și la scăderea numărului de donatori. Pentru a putea oferi informațiile corecte, am adunat 6 dintre cele mai populare zvonuri și le-am combătut, împreună cu personalul medical de la Centrul Județean de Transfuzie Sanguină Suceava.  

 

  • Mitul 1: Dacă donezi sânge îți va fi rău toată ziua. 

Fals! Un donator se pot simți ușor amețit imediat după procedură, dar acest simptom nu apare de fiecare dată. Pentru a preveni amețeala poți consuma multă apă, dar dacă totuși ai amețit, o gustare te pune înapoi pe picioare foarte rapid.  

 

  • Mitul 2: Vegetarienii și veganii nu pot dona.  

Nu este așa! Poți dona chiar dacă ești vegan și chiar dacă postești. Se spune că veganii nu au destul fier în organism pentru a dona. Nu e adevărat, mai ales dacă urmează o dietă sănătoasă.   

 

  • Mitul 3: Cantitatea de sânge recoltată este foarte mare.  

De fapt, cantitatea de sânge pe care tu o donezi în timpul unei sesiuni este mai puțin de 10% din total, mai exact 450 ml. Iar corpul nostru se mobilizează rapid pentru a produce sânge nou. Nu vei fi afectat.  

 

  • Mitul 4: Durează foarte mult să donezi. 

Fals. Întregul proces durează sub o oră chiar dacă punem la socoteală consultul preliminar.   

 

  • Mitul 5: Nu ai voie să mănânci înainte să donezi sânge. 

Dimpotrivă. Este bine să mănânci înainte de a dona sânge, însă alimente fără grăsimi. iar dacă obișnuiești să consumi cafea, poți să o faci fără probleme. Dacă ai glicemia scăzută, poți consuma chiar un mic baton de ciocolată. 

 

  • Mitul 6: Poți dona doar o singură dată pe an.   

Fals. Poți dona o dată la 8 săptămâni. Bărbații de cel mult 5 ori pe an și femeile de 3 ori pe an. Când ai fost ultima oară la Centrul de Transfuzii? 

 

Alege să te informezi din surse sigure! 

 

De ce este nevoie de tine? 

Donarea de sânge reprezintă un element vital pentru sistemul mondial de sănătate. Fără acest gest de bunăvoință, mulți dintre pacienții internați în spitale ar pierde speranța la viață. Zi de zi, personalul medical din instituții publice și private are nevoie de rezerve de sânge, de toate tipurile. Lipsa acestuia conduce, de cele mai multe ori la tragedii. Sângele recoltat de la o persoană poate fi suficient pentru a salva până la 3 vieți.  

Pentru noi, Fundația Umanitară ASSIST, donatorii de sânge sunt adevărații eroi. Datorită lor, medicii au puterea de a face minuni și a salva cât mai multe vieți. Le mulțumim tuturor donatorilor de sânge și sperăm să devină un exemplu care să îi încurajeze pe cât mai mulți membri ai comunității spre a dona.  

 

Și tu poți să fii erou!  Caută cel mai apropiat centru de transfuzie și donează sânge! 

ASSIST logo
Newsletter