Share
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Fundația Umanitară ASSIST susține Educația pentru siguranță în era digitală

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Data de 7 februarie 2023 a fost marcată de către Fundația umanitară ASSIST printr-o activitate de informare importantă pentru comunitatea locală. Fiind Ziua Internațională a Securității pe Internet, ne-am unit forțele cu importanți parteneri pe plan local și am oferit oamenilor sprijin în sporirea securității online. Timp de 2 ore, am fost prezenți în incinta Iulius Mall Suceava unde am purtat discuții utile atât cu adulți, cât și cu copii. Pe lângă informațiile utile împărtășite, am oferit ca suport prin materiale adecvate tuturor categoriilor de vârstă. 

Fundația Umanitară ASSIST consideră că educația pentru sporirea siguranței pe Internet a devenit un subiect esențial pentru toți cei care au acces la mediul online. Riscurile și tentativele de fraudă au devenit tot mai frecvente și dificil de identificat. Deoarece Internetul este utilizat zi de zi pentru numeroase scopuri, precum muncă, informare, comunicare ș.a.m.d, persoanele fizice au devenit principalele victime ale atacurilor cibernetice.

Care sunt cele mai frecvente riscuri și cum ne putem feri de ele? 

  • Fraude prin comerț electronic. Platformele de comerț electronic la care au acces persoanele fizice sunt un mediu accesibil pentru persoanele care intenționează să sustragă date și/sau bani de la alte persoane. Fie că ne aflăm în rolul de vânzător sau cumpărător, putem pica în plasa celor care intenționează să ne sustragă datele cardurilor bancare. Cel mai eficient mod prin care evităm astfel de riscuri este să nu furnizăm nimănui datele cardurilor bancare. Cardurile nu reprezintă un instrument de încasare de bani, iar solicitarea datelor de pe card este cel mai adesea o tentativă frauduloasă. 

  • Phishing-ul și smishing-ul. Phishing-ul este o fraudă des întâlnită prin e-mail care încearcă sustragerea de informații prin link-uri malițioase. Acestea vin sub forma unor mesaje, însoțite de link-urile către un website care la prima vedere este conceput să pară de încredere. Fără a acorda o atenție sporită asupra detaliilor precum sursa mesajelor, este ușor să confundăm aceste link-uri cu unele sigure. Smishing-ul reprezintă un risc similar, doar că mesajele sunt primite prin SMS. Pentru a evita acest tip de risc, este important să fim atenți la toate detaliile din aceste e-mail-uri: sursă, metodă de adresare, datele solicitate. De asemenea, la fel ca în primul caz, este important să nu furnizăm datele cardurilor bancare daca ne sunt solicitate. Pe lângă asta, este important să oferim informații personale, parole de acces sau coduri PIN. Este bine să eviți orice mesaj care prezintă suspiciuni!

  • Atacurile malware, sau cum îi cunoaștem noi - virușii. Acești factori de risc din mediul online reprezintă programe informatice rău intenționate. Ele se infiltrează și deteriorează sisteme informatice din computere, telefoane sau rețele fără aprobarea utilizatorilor. Nici un utilizator de Internet nu este ferit de riscul de a accesa viruși, motiv pentru care este important să folosim programe antivirus actualizate. De asemenea, trebuie să acordăm o atenție sporită asupra tuturor link-urilor pe care le accesăm. 

Cea mai bună modalitate de a ne feri de riscurile existente pe Internet este prevenția. Din acest motiv, Fundația Umanitară ASSIST se alătură inițiativelor demarate în cadrul campaniei “Educație pentru siguranță în era digitală”. Acest proiect va continua acțiunile de informare pentru copii și adulți. Evenimentul organizat la Iulius Mall Suceava de Ziua Securității pe Internet a fost doar primul de acest fel. 

ASSIST logo
Newsletter