Share
Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

50 de profesori din Suceava s-au format pentru integrarea copiilor cu CES, printr-un proiect susținut de Fundația Umanitară ASSIST

Share on twitter
Share on facebook
Share on linkedin

Educația incluzivă începe cu înțelegere și sprijin. Pentru copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), școala nu este doar un loc unde învață litere și cifre, ci un spațiu unde au nevoie să fie văzuți, înțeleși și susținuți. Iar pentru ca acest lucru să se întâmple, este vital ca profesorii – cei care le ghidează pașii zi de zi – să fie bine pregătiți. O educație adaptată nu înseamnă doar metode speciale, ci mai ales inimi deschise și oameni pregătiți să răspundă cu empatie și competență la nevoile fiecărui copil. 

Fundația Umanitară ASSIST a înțeles importanța unei educații accesibile pentru toți copiii, motiv pentru care a sprijinit acest proiect, care își propune să contribuie activ la integrarea copiilor cu CES în școlile de masă. Prin investiția sa, fundația a asigurat resursele financiare pentru formarea cadrelor didactice și burse speciale pentru participanți, dorind să încurajeze dezvoltarea continuă a unei educații incluzive. Astfel, între 8 martie și 7 aprilie 2025, 50 de profesori din județul Suceava au participat la cursul acreditat „Integrarea copiilor cu cerințe educaționale speciale în mediul școlar”, coordonat de Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean. 

Sprijin pentru fiecare copil

Programul de formare, acreditat prin Ordinul Ministerului Educației nr. 7890/28.12.2024, a avut o durată totală de 60 de ore (24 ore față în față + 36 ore online asincron) și a fost susținut de cinci formatori specializați în educație incluzivă, din mediul universitar și preuniversitar.

Scopul cursului a fost să dezvolte competențele pedagogice și psihopedagogice ale cadrelor didactice, astfel încât acestea să poată sprijini integrarea reală a elevilor cu CES în învățământul de masă. Printre obiectivele programului s-au numărat adaptarea și personalizarea intervențiilor educaționale, îmbunătățirea comunicării între profesori, familie și elevi, precum și promovarea unui mediu școlar incluziv și empatic, care să răspundă nevoilor fiecărui copil.

Școli care deschid ușa incluziunii

Profesorii selectați pentru acest program provin din opt unități de învățământ din județ, printre care Școala Gimnazială Nr. 8 Suceava, Școala Gimnazială Dorna Arini, Școala Gimnazială Crucea, Școala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Șcheia și alte instituții care au demonstrat un interes constant față de incluziunea școlară. Implicarea acestora a fost doar un proces teoretic, și practic, prin care 7 învățători, 1 psiholog și 42 de profesori au fost pregătiți să dezvolte planuri de intervenție personalizată, să aplice instrumente pedagogice și psihopedagogice, contribuind astfel la crearea unui climat școlar mai incluziv și adaptat nevoilor fiecărui copil. 

Rolul Fundației Umanitare ASSIST

Fundația Umanitară ASSIST a fost principalul finanțator al proiectului, acoperind integral costurile de participare ale profesorilor — în valoare de 20.000 lei. Mai mult decât atât, la finalul programului, fundația a oferit participanților burse speciale în valoare totală de 31.250 lei, ca semn de apreciere pentru implicarea lor activă în promovarea educației incluzive.

„Împreună punem bazele unui mediu de învățare adaptat nevoilor fiecărui copil.” – este mesajul pe care Fundația îl transmite prin această investiție în formarea resursei umane din educație.

Recunoaștere din partea participanților

„Vă mulțumim pentru oportunitatea de creștere profesională pe care ne-ați oferit-o – o experiență valoroasă, cu multiple exemple practice pentru integrarea elevilor cu CES în învățământul de masă.” 


– Prof. Roxana Apetroae, director, Școala Gimnazială Crucea 

ASSIST logo
Newsletter